Schüssler sók 2. rész

2012.10.19 22:08

Dr Schüssler oldenburgi - homeopátiával is foglalkozó - orvos ismeretei és kutatásai alapján nagy jelentőséget tulajdonított a szervezetben jelenlévő szervetlen sóknak és a homeopátiát 12 biokémiailag ható szerre szűkítette le.

Többszörösen megerősített felismerései alapján úgy tartotta, hogy az egészség alappillére az egymással kiegyensúlyozott arányban lévő ásványi sók pontosan meghatározott mennyiségei, amelyek lehetővé teszik az élettani sejtanyagcserét. Véleménye szerint a sejtek normál tevékenysége a szervetlen (anorganikus) sók megfelelő mennyiségétől függ.

 Az egyes sók hiánya, vagy nem megfelelő aránya sejtszinten hosszabb-rövidebb ideig tartó működési zavart eredményez. Ha a zavar mértéke egy bizonyos szintet túllépve, testileg is érzékelhető betegséghez vezet.

A szervetlen anyagok hiányát „gyógyszeres” úton kell kiegyenlíteni.


Valójában ezt a módszert helyettesítő homeopátiának lehetne nevezni, mivel a terápia alapgondolata, hogy a beteg sejteket, amelyek már nem képesek nagy molekulájú anyagok felvételére, kis molekulájú (homeopátiásan elkészített) anyagokkal látják el. A bejuttatott szer egyrészt pótolja a hiányt, másrészt arra készteti a regenerálódó sejtet, hogy a szükséges elemeket önmaga is növekvő mértékben felvegye a szervezetből.

Ma már a tudományos vizsgálatok előrehaladtával 15 biokémiai kiegészítő só is létezik.

 

A 12 esszenciális só neve és azok főbb felhasználási területe:

1.  Calcium fluoratum: csont és fogbetegségekre, szuvasodásra, gerincbántalmakra, kötőszöveti és mirigykeményedésekre, daganatok kiegészítő terápiájára javasolt.

2. Calcium phosphoricum: csont és fogbetegségeknél a Calcium fluoratummal való kombinációban; idegrendszeri zavarokra és az ezekhez kapcsolódó viszkető érzésre; gyengeség és lábadozás esetén; felületes gyulladásokra.

3. Ferrum phosphoricum: vashiány okozta vérszegénységre, fertőzés irántio érzékenységre, friss sebekre, vérzésekre, fiatal állatok megbetegedéseire; savóshártya hurutokra ajánlott.

4. Kalium chloratum: fontos szer a különböző szervi és nyálkahártya hurutok estében, amikor a váladék fehéres, oltási reakciók és égések után.

5. Kalium phosphoricum: kimerültség, idegesség, álmatlanságra, izomgyengeségre, kimerítő fertőző betegség után javallott.

6. Kalium sulphuricum: krónikus gyulladásokra, ha a váladék gennyes; reumatikus ízületi fájdalmakra, elősegíti a méregtelenítési és kiválasztási folyamatokat.

7.  Magnesium phosphoricum: egyik legfontosabb görcsoldó szer.

8. Natrium chloratum: a vízháztartást szabályozza, nedvedző ekcémára, lesoványodásra, étvágytalanságra, ideggyengességre, nyálfolyásra, könnyezésre felhasználható.

9. Natrium phosphoricum: a szervezet sav-bázis egyensúlyát szabályozza; gyomorsavtúltengés, húgysavas diatézis és az ezzel összefüggő komplikációk, mint vesehomok, vese- hólyag- és epekövek esetén használatos.

10. Natrium sulphuricum: elősegíti a vízhajtást és a fogyást; vizenyők esetén, reumatikus panaszoknál, a bőr gombásodásánál, bőrkiütéseknél jól bevált.

11. Silicea: a bőrt, szőrzetet és a körmöket táplálja, erősíti a csontokat és szilárdítja a kötőszövetet; mirigyek gyulladására és megkeményedésére, hegeknél, gennyes, sipolyképződésre hajlamos heveny és krónikus gyulladásoknál kiváló szer.

12. Calcium sulphuricum: elsősorban régóta fennálló, gennyes folyamatok támogatáásra, tályogokra javallott; serkenti az anyagcserét.

 

A Schüssler sókat tabletta formájában forgalmazzák, többnyire D6 potenciában. Az 1., 3., 11. számú sók kivételt jelentenek, mert ezeket a kedvezőbb biológiai feltárhatóság miatt D12 formában állítják elő.

A szerek alkalmazása a panasz súlyosságának megfelelően történik. Krónikus esetben 1-2 tabletta naponta 3-6 alkalommal, akut esetben akár negyedóránként 1 tabletta szedése ajánlott mindaddig, amíg a beteg állapota nem javul.