Schüssler sók 1. rész

2012.10.10 22:04

E rendszeren belül 12 úgynevezett funkciószer, és 15 kiegészítő homeopátiás szer található, használatuk és kiválasztásuk rendkívül egyszerű. A schüssler sók közül a 12 fő (ún. funkcionális) szer a legismertebb, de később a kiegészítő szereket is bemutatjuk majd.

 A szervezet - Jacob Moleschott holland tudós szerint - csak akkor lehet egészséges, ha apró építőelemei, azaz a sejtjei is egészségesek, folyamatosan megkapják mindazt, ami elengedhetetlenül szükséges számukra. A nélkülözhetetlen anyagok  közé tartoznak az ásványi anyagok is, amelyek meghatározott számban és arányban kell, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő működéshez.

 Dr. Schüssler ebből az alapgondolatból indítatva évekig analizálta betegei vérképeit, majd később az elhamvasztottak maradványait is megvizsgálta, és ekkor fedezte fel, hogy (függetlenül kortól, nemtől) a betegek hamvai kevesebb mennyiségben tartalmaztak meghatározott ásványokat, mint az egészségesek. Kutatásai és megfigyelései alapján megállapította, hogy az alábbiakban említésre kerülő 12 ásványi só hiányzott a szervezetből.

 Wirchow (a sejt fogalmának megalkotója) és Moleschott kutatási eredményeinek és saját megfigyeléseinek köszönhetően Schüssler előtt világossá vált, hogy minden betegség a sejtek belsejében kialakuló ásványi anyagok hiányára vezethető vissza.

Schüssler zsenialitása abban rejlett, hogy a hiány pótlására homeopátiás elveknek megfelelően készítette el szereit és így a hígításos eljárással (potenciálás) készített szerek képesek a sejtekbe is bejuttatni az információt és az adott anyagokat.

 Dr. Schüssler tehát 12, a vérben és a szövetekben előforduló ásványi sót állított terápiás rendszerébe, mely sókat funkcionális (élettani működésüket befolyásoló) szereknek nevezett el. Ezek az ásványi sók nem is a hagyományos értelemben vett ásványok, hanem „sejtfunkciós” anyagok, amelyek a szervezet meghatározott működésére vannak hatással.

 

Az adott sók a következők:

    1. Calcium fluoratum

   2. Calcium phosphoricum

   3. Ferrum phosphoricum

   4. Kalium chloratum

   5. Kalium phosphoricum

   6. Kalium sulfuricum

   7. Magnesium phosphoricum

   8. Natrium chloratum

   9. Natrium phosphoricum

  10. Natrium sulphuricum

  11. Silicea

  12. Calcium sulfuricum